„Химимпорт“ и Първа инвестиционна в битка за БДЖ

Руската държавна железопътна компания РЖД се отказа от участие в приватизацията

424 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-големият публичен холдинг "Химимпорт" АД и третата по големина българска банка - Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) са сред кандидатите за приватизацията на 100% от "БДЖ-Товарни превози" ЕООД, научи www.economymagazine.bg. Информацията беше потвърдена пред нас от Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Днес в 17:30 ч. изтече срокът за закупуване на конкурсна документация за покупката на държавната към момента товарна железница. До обяд беше ясно, че кандидатите за "БДЖ-Товарни превози" са "Юриста груп" ЕООД, "Българска железопътна компания" АД, авдокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко", адвокат Валентин Иванов, адвокат Тодор Ангелов и ПИБ.

Следобед документи са закупили "Българска корабна компания" ЕАД и най-големият румънски частен жп превозвач Grup Feroviar Roman (GFR). Едноличен собственик на капитала на "Българска корабна компания" е "Химимпорт".

Руската държавна железопътна компания РЖД, която имаше намерения да участва в приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" не е сред кандидатите, купили документи във втория конкурс.

В момента тече втора процедура за приватизацията на "БДЖ-Товарни превози". През лятото на 2012 г. цената на "БДЖ-Товарни превози" беше 135 млн. долара, но липсата на желаещи доведе до спад наполовина на исканата сума.

В интервю за www.economymagazine.bg Емил Караниколов поясни, че очакванията са процедурата по продажбата на БДЖ трябва да приключи до края на март 2013 г.

Подкрепи Economic.bg