Хлебарите продавали под себестойност на големите вериги

Доставчиците не се чувствали защитени и фалирали

„Сивата икономика у нас расте с огромни темпове. Би трябвало държавата да реагира, но тя не го прави и затова бизнесът се изправя срещу партньорите си”. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и член на УС на Съюз “Произведено в България” по Нова тв в отговор на въпрос има ли опасност българския хляб да изчезне от хипермаркетите.

Хлебопроизводители и сладкари в Бургас вече заявиха, че ще бойкотират доставките на козунаци за големите търговски вериги. „Причината е, че условията, които те ни поставят, са много тежки”, каза Димитър Людиев, председател на регионалната структура на Съюза на сладкарите и хлебарите в региона.

Според Кукушева заради липсващи нормативни рамки доставната цена не само на хляба, а на всеки продукт в търговските вериги, не е защитена. „Доставчикът не получава парите, които очаква, за доставката на своята стока и това означава, че продуктът се продава под себестойността си и за сметка на доставчика. Ако един хляб се доставя в рамките на 60 ст. и в този хляб е цялата себестойност на продукта, реално доставчикът получава около 40 ст. „Това е договорено между двете страни – между производители и търговци. Разликата е покрита от доставчика”, каза още Кукушева. 

„От една страна потребителят печели. Но доставчикът минава в несъстоятелност, закрива работни места и пак потребителя плаща за това – неговите доходи не се увеличават”, допълни тя.

„Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентно способните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара”, каза от своя страна Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. „Всеки има право да реши дали да работи с големите вериги”, коментира още той.

Коментари: 0