И ОЦК пред фалит

Два варианта рисуват бъдещето на кърджалийското предприятие "Оловно-цинков комплекс" АД (ОЦК). Това стана ясно от разговор с Валентин Захариев, собственик на комбината, в "Гореща точка" по ТВ7.

"Днес се надявам да приключи прехвърлянето на акциите на "Горубсо". Сделката е за около 30 млн. лв. Рудникът има да плаща 5 млн. лв. към кредитори и 15 млн. лв. към подизпълнители. Банките обаче сложиха ръка на тези 15 млн. лв. ОЦК има да взема 4 млн. лв. от "Горубсо", но няма да може да ги вземе. С тези 4 млн. лв. можеше да се възстанови производството и да се платят заплати и други задължения", е първият очертан сценарий от Валентин Захариев.

По-неприятният – на 21 април ОЦК да обяви неплатежоспособност. Причината, която изтъкна Захариев, е писмо от банката, която иска до тази дата предприятието да изплати кредит.

"Не мисля, че са загубили доверие в нас. Просто банката видя възможност да вземе веднага 15 млн. лв. Ако бяха избрали да вземат 10 млн. лв. нямаше да се стигне до проблема в ОЦК. Вариантите са или банката да ни даде тези средства, или на 21 април да обявим несъстоятелност", добави Захариев.

Друга алтернатива за ОЦК засега няма. Няма данни за несъстоятелност в комбината. Ако банката не оттегли писмото си с искане за предсрочно погасяване, на 21 април по закон ще трябва да обявим несъстоятелност, твърди Захариев.

По думите му през декември, януари и февруари заводът не е произвел продукция за 1 лев. В същото време за миналата година загубата е 14 млн. лв.

На местно ниво има движение срещу ОЦК. Миналата година спряха оловното производство. Казах им още тогава, че един завод не може да издържа инфраструктура на два. Това е сериозен удар върху ОЦК и като прибавим нулевата продукция, се стигна до проблема, категоричен е Валентин Захариев.

 

Коментари: 0