III и IV блок на "Козлодуй" можеше още да работят

Реакторите били спрени заради прибързано затворена глава "Енергетика" при преговорите за присъединяване на България към ЕС

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изключените през 2006 г. III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" още можеше да работят. Това твърди бившият енергиен министър и настоящ депутат от БСП Румен Овчаров.

"Споразумението за затваряне на I и II блок беше подписано през 1999 г. от Надежда Михайлова (тогава външен министър) и Гюнтер Ферхойген (тогава еврокомисар по разширяването на ЕС). След това през 2002 г. прибързано беше затворена глава "Енергетика" при преговорите за присъединяване и беше решено III и IV блок да бъдат затворени. Заради тези договори през 2002 г. бяха затворени I и II блок, а през 2006 - III и IV блок", коментира Румен Овчаров в предаването "Всяка неделя". Той е убеден, че ако I и II блок не са имали възможност да работят "много повече", то III и IV реактор е можело да работят още. "Специално III и IV блок, с минимален ресурс можеха да работят. Около 30% от реакторите в света са по-стари от III и IV блок и с по-слаби системи за сигурност", категоричен е Румен Овчаров.

"Някои мислеха, че и подписката за свикване на референдума няма да има успех, но тя успя. Не съм съгласен с изискването допитването да е валидно ако са гласували повече от гласувалите на последните избори", каза още бившият енергиен министър по повод предстоящият референдум за развитие на ядрената енергетика в България.

Подкрепи Economic.bg