Игра на светлина

Николай Табаков е чудак и държи да познава всички, на които продава своите лампи

Дизайн

Игра на светлина

Снимка: Стоян Йотов

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Майстор на лампи, музикант, предприемач по душа и човек на действието - това съвсем накратко е Николай Табаков. Той умее да превръща в забавление всичко, с което се захване, и може би точно това е рецептата му за успех.

Неговият малък бизнес си има своята предистория. Преди години работел в ателие за ръчно правени свещи. Там се продавали и традиционни марокански лампи, изработени от метал и кожа. Казал си: „Това и аз мога да го направя.”  Но не бързал да опита дали наистина ще се справи. Минала близо година, когато един ден купил черна тел  и започнал с електрожен да майстори конструкцията. За да вижда по-добре, свалил предпазната маска и си изгорил очите.

Рамките станали хубави, а когато след дни зрението му се възстановило, започнал да търси подходящ материал, с който да ги завърши. Попаднал на ръчно правена непалска хартия, която му допаднала със своето разнообразие и светлопропускливост. Получило се обещаващо вълшебство, но Николай Табаков не се решавал да превърне ръчно правените лампи в основно занимание, докато не останал без работа.

Повече четете в бр. 41 на сп. "Икономика"

Коментари: 0