Икономическата свобода в България намалява

Изследването на Fraser Institute показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота

192 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България пада с две места в класацията "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013", изготвена от канадския Fraser Institute. В миналогодишният доклад страната ни беше на 47-мо място, докато сега е на 49-то от общо 151 изследвани държави. Докладът представя картината през 2011 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни, уточняват от Института за пазарна икономика (ИПИ), който разпространява доклада в България.

Страната ни е събрала 7.26 точки от максималните 10, докато миналата година имахме 7.30 точки. В Европейския съюз (ЕС) резултатът на страните варира от 7.89 точки за Финландия (7-мо място в класацията) до 6.59 точки за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС.

"Притеснително е, че България отбелязва сериозен застой при развитието на икономическата свобода. Изглежда правителствата през последните години нямат воля за сериозни реформи, които да осигурят повишаване на свободата на гражданите и бизнеса и по-добро управление на страната. Въпреки наличието на стабилни пари и положителното влияние на плоския подоходен данък, България продължава да е пример за неефективна съдебна система, корупция и високо регулиране.", коментира Зорница Славова от ИПИ.

Най-висока оценка България получава при показателя "Достъп до сигурни и стабилни пари" - 9.32 точки от общо 10. Причината се крие във Валутния борд, който продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска.

Най-зле сме при "Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост" - 5.03 точки. В доклада се посочва, че независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво, проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

Останалите показатели са:

- "Размер на правителството" (6.64) - по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък. В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

- "Свобода на международната търговия" (7.60) - резултатът е следствие на доброто представяне по отношение на тарифите при извършване на международна търговия, както и на отрицателното влияние на регулаторните пречки.

- "Регулиране на кредита, труда и бизнеса" (7.73) - резултатът е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса. Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.
Начело на класацията е Хонконг, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6.87 точки от максималните 10 в сравнение с 6.74 точки през миналата година.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света, пише ИПИ. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

Подкрепи Economic.bg