Илиян Михов става декан на престижния INSEAD

Той бе един от двамата учени, които временно оглавяваха школата от февруари тази година

3776 ~ 1 мин. четене

В следващите няколко дни престижният Европейски институт по бизнес администрация INSEAD ще обяви назначението на българина Илиян Михов за декан. Той бе един от двамата учени, които временно оглавяваха школата от февруари тази година, съобщава Financial Times. INSEAD е едно от най-престижните частни висши училища за бизнес и мениджмънт в света.

Решението е особено важно, тъй като за първи път деканът на INSEAD ще пребивава в Сингапур, в кампуса на института в Азия. Всички предишни декани са работили предимно в Париж. Въпреки че кампусът в Сингапур е по-малък от този във Франция, той се разраства бързо. Причините за това са както по-бързият икономически растеж в Азия, така и бягството от наказателната данъчна система във Франция, добавя FT.

Най-популярните програми -  MBA, Executive MBA, PhD и Executive Education, привличат все повече преподаватели от Франция през последните две години, включително защото те бягат от изключително високите данъци върху доходите, които наложи новото социалистическо правителство в Париж.

Проф. Михов e ученик на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. През 2010 г. бе предложен за вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов. Номинацията не се състоя, а срещу нея официално се обяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Като бивш министър-председател, въвел валутния борд, Костов изказа резерви към идеите на номинирания за вицепремиер Илиян Михов за т.нар. модифициран валутен борд. Лидерът на ДСБ заяви категорично, че не подлага под съмнение силните качества на Илиян Михов като макроикономист, но се съмнява, че той познава добре конкретната ситуация в България.

Подкрепи Economic.bg