Империя на три континента

Ли Ка-шин инвестира и раздава пари за благотворителност както в Азия, така и в Канада и Европа

Ли е може би най-известният борец за повишаване нивото на образованието на китайския народ. Още преди 20 години с негови пари (690 млн. долара) бе открит университета Shantou University. Бизнесменът не щади пари за знание. Заради дарението си от 11,5 млн. долара университетът в Сингапур кръщава библиотеката на учебното заведение на негово име. Второто дарение на милиардера за същия университет е далеч по-щедро – цели 100 млн. долара, които са предназначени за факултета по публична политика и администрация. През 2005 г . Ли Ка-Шинг дари 128 млн. долара на университета в Хонконг и 40 млн. долара на медицинския факултет на калифорнийския университет Бъркли. С парите бе открит нов център за биомедицински изследвания, кръстен на дарителя. Медицината е другата сфера, която живо вълнува милиардера, защото баща му умира млад, а съпругата му е покосена от инфаркт на 56 години през 1990 г.

90 милиона долара Ли дарява на друг медицински факултет в САЩ – в Stanford University през 1980 г. Британският University of Cambridge получава 9 млн. долара за проект в борбата с рака.

Сметките показват, че от 1980 г. насам бизнесменът е дарил члез фондацията си Li Ka Shing Foundation за хуманитарни и образователни проекти по света над 1,61 млрд. долара.

Милиардерът е отличен от правителството в Хонконг с най-високото държавно отличие – медалът Grand Bauhinia Medal. Той е рицар командир на Ордена на британската империя (Knight Commander of the Order of the British Empire) и Командир на почетния легион на Франция (Commandeur, Légion d'honneur)

„Работих здраво, за да постигна целите, които поставих си поставях. Не мога да кажа, че съм късметлия. Работохолик – да, но късметлия – по-скоро не!”, признава най-богатият човек в Азия. И не пропуска да подчертае, че винаги е работил „на светло” и в рамките на закона. И на 84 години най-богатият човек в Азия започва деня с физически упражнения, час и половина игра на голф и задължителен преглед на новините. Закуската на милиардера е паничка ориз със зеленчуци в просторния му кабинет в центъра на Хонконг. Той се намира в централата на компанията Cheung Kong. За милиардера времето е пари, а убеждението му в правотата на тази максима се потвърждава от монтирания в сградата най-бърз асансьор в света. Той се изкачва до 70-тия етаж на небостъргача само за 45 секунди. 

Приказно богатият китаец е и достатъчно влиятелен не само в родината, но и в Канада, заради двойното си гражданство. Въпреки това продължава да носи пластмасовия си часовник, заради принципа.

„Този бизнесмен, който се опитва да разбере новите технологии и влага пари в развитието им, със сигурност се чувства по-млад”, с усмивка обича да казва милиардерът. Само пет минути са му необходими през 2007 г., за да реши да инвестира във Facebook, виждайки стремглаво увеличаващите се почитатели на социалната мрежа. Срещу своите 120 млн. долара получава 0,8%, които след успешното IPO на Facebook вече струват 1 милиард долара.

Компанията на Ли Ка-Шин Horizons Ventures даде 5 млн. долара за акции на Skype година преди eBay да брои за него 2,5 млрд. долара.

Друга подкрепена със 7,5 млн. долара от милиардера компания – Siri – бе купена от Apple през 2010 г.

В последно време погледът на финансовата акула е насочен към възможността да бъде създаден изкуствен интелект. Той даде 300 000 долара за търсачката на 16-годишен тийнейджър, наречена Summly, с твърдото убеждение, че използването на изкуствения интелект в търсачките е най-близката решима задача от бъдещето.

С Интернет е свързан и най-големият провал на милиардера. Опитът му да подхване собствен бизнес в мрежата претърпя пълно фиаско, а акциите на компанията Tom Group загубиха повече от 90% от стойността си при борсовия си дебют през 2000 г.

През 1987 г . Ли Ка-Шин купува 50% от акциите на канадската петролна компания Husky Oil. По това време тя е губеща, но с вложените 500 млн. долара милиардерът успява да изправи на крака компанията и да върне инвестицията си многократно. Днес акциите на Ли в нея се изчисляват на 8 млрд. долара. Чрез компаниите си Cheung Kong Holdings и Hutchison Whampoa, Ли става собственик на много недвижими имоти в Канада и Сингапур. До 2005 г. той държи контролния пакет с акциите на петата по големина канадска банка Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC). Когато преди 7 години я продава за 1,2 милиарда канадски долара обещава да дари парите от сделката чрез фондациите си Li Ka Shing Foundation - Hong Kong и Li Ka Shing Foundation – Toronto.

Канада става втората родина на Ли Ка-Шин и синовете му Виктор Ли и Ричард Ли, които имат канадско гражданство, но живеят и работят в Хонконг.

Компанията на Ли Ка- Шин купи преди две години най-голямата във Великобритания енергоразпределителна компания U.K. Power Networks за 9,1 млрд. долара. Тя осигурява тока за над 9 млн британци. Милиардерът продължи да купува фирми на Острова и миналата година стана собственик на Northumbrian Water, която доставя водата на около 5 млн. човека. В същото време Hutchison Whampoa продължи с попълването на колекцията си от успешни телекоми на стария континент, купувайки през февруари тази година третия по големина мобилен оператор в Австрия за 1,7 млрд. долара.

Двама са наследниците на империята на Ли Ка-Шин. Милиардерът подготвя за свой наследник на всички управленски постове в компаниите си 49-годишния си първороден син Виктор. В момента той е заместник председател на Съвета на директорите и управляващ директор на Cheung Kong и зам.-председател на Hutchison Whampoa. Твърди се, че Виктор е готвен от малък за наследник на семейния бизнес. Големият син на Ли може да поеме управлението на империята на баща си веднага, защото е научил уроците за управление на хора лично от него.

По-малкият син на милиардера – Ричард – също е преминал през школовката на баща си. Той дори има собствена телекомуникационна империя – PCCW. Доскоро тя бе собственик и на родния „Виваком”.

Смята се, че малкият съвсем сам е изградил основите на най-голямата телекомуникационна компания в Хонконг. Ричард твърди, че във всички свои сделки неотклонно се води от принципа „да оставя малко повече от очакваното на своите контрагенти”. Тази тактика след това винаги носи още по-големи успехи. Вторият син на Ли е научил от баща си и безценното умение да планира, рискува и действа бързо в бизнеса.

Коментари: 0