Инфлацията в Еврозоната намаля до 1.7% през март

Спадът е по-малък от очакванията на икономистите, които прогнозираха поскъпване от 1.6%

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Годишната инфлацията в Еврозоната - 17-членният валутен блок, ползващ валутата евро, се понижи до 1.7% през март, сочат експресните данни на европейската статистическа служба Евростат. Забавянето обаче е по-слабо от предварителните прогнози на икономистите. Средната прогноза на 44 анализатори в анкета на Bloomberg беше за инфлация от 1.6% за март, или с 0.2 процентни пункта под нивото от февруари, когато поскъпването на стоките и услугите беше 1.8%

Цените на енергийните продукти са се увеличил с 1.7% през март, което е сериозно забавяне спрямо ръста от 3.9% през февруари. Услугите обаче са поскъпнали с 1.9% през март, докато месец по-рано годишната инфлация в сектора беше 1.5%.

По-голямото увеличение на цените на услугите успя да компенсира в известна степен успокояването при енергийните продукти. През февруари темпът на инфлация се понижи под тавана от 2% определен от Европейската централна банка (ЕЦБ), което се случи за първи път от над две години насам.

За утре, 4 април е насрочено заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, на което шефовете на централната банка трябва да вземат решение за нивата на лихвените проценти. Прогнозата на анализатори е, че ЕЦБ вероятно ще запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.75%.

Подкрепи Economic.bg