Иран получи 500 млн. от замразените си финансови активи

Парите са преведени според споразумението за спиране обогатяването на уран

132 ~ 1 мин. четене

Иран е получила първи транш от 500 милиона долара от активите си, замразени от Запада. Това съобщи иранският заместник външен министър Абас Аракчи в интервю за иранската информационна агенция ИСНА, предаде ИТАР-ТАСС.

Споразумението между Иран и "шесторката" световни сили (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия) за деблокиране на иранските активи беше постигнато на 24 ноември 2013 г. в Женева. Според документа на Техеран поетапно ще бъдат върнати общо 4,2 милиарда долара, замразени по негови сметки в западни банки.

Споразумението влезе в сила на 20 януари 2014 година. Иран се съгласи да прекрати обогатяването на уран на равнище над 5%, а "шесторката" се ангажира ООН, Европейският съюз или САЩ да не налагат нови санкции и да се отменят някои ограничения.

По-късно днес стана ясно, че държавният секретар на САЩ Джон Кери се е срещнал с министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф в кулоарите на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на Кери.

По данни на агенцията, Кери и Зариф са обсъдили преговорите за окончателното разрешаване на иранския ядрен въпрос, които са планирани за следващия месец. 

„Държавният секретар Кери е подчертал, че САЩ ще продължат прилагането на съществуващите санкции”, заяви неназован представител на американското външнополитическо ведомство. 

Подкрепи Economic.bg