Искра Михайлова: Няма да допуснем неправомерни строежи в Странджа

Ангажиментът на страната ни е до 2015 г. да има изградени 24 нови депа за отпадъци, а сега те са само две

Снимка: БГНЕС

172 ~ 2 мин. четене

Ангажирах се и от името на правителството, и най-вече с уважение към всички хора, които са загрижени за опазването на околната среда в България, казах, че ние няма да допуснем неправомерно застрояване на територията на природен парк Странджа. Това заяви министър Искра Михайлова пред БНТ тази сутрин. Част от природния парк заема около 70% от територията на община Царево. Затова е много важно да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да се развива. Затова е много важно да има общи устройствени планове, посочи тя.

Министър Михайлова посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания. Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги", каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги - при доказано нарушение само първоначалната вноска е няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите, ОП "Околна среда" успя да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината. Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим", посочи тя.

2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние", коментира екоминистърът. По думите й, това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.

Подкрепи Economic.bg