Ирина Бокова: Отдавам победата си на България

„Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет”, каза генералният директор на ЮНЕСКО

76 ~ 1 мин. четене

„Отдавам тази победа на България – институции, дипломация, президент, и на свършената работа. Това беше своего рода вот на доверие за тези четири години, през които ръководех организацията”, каза номинираната на първи тур за генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред БНР.

Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува вчера с 39 гласа „За” повторната кандидатура на Бокова. Решението за втория мандат ще бъде формализирано в началото на ноември от Генералната конференция на организацията.

Като успехи, постигнати в нейния мандат, тя посочи направеното в областта на образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство, като наблегна на достъпа до образование и нови технологии за жени и момичета.

„Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет. Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да работим, ще се наложи да взема доста тежки решения”, заяви Бокова.

Подкрепи Economic.bg