Искат санкции за неплатени здравни вноски

Възможно е да се наложи и повишаване на таксата за посещение при личен лекар

Лекарите настояват да се въведе санкция за неплатени здравни осигуровки по примера на европейските страни, каза д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че заради здравно неосигурените всяка година 500 млн. лв. не влизат в здравния фонд.

По думите на д-р Киров, ако на човек без осигуровки му се наложи операция, то той е длъжен да се издължи само за три години назад, а сумата не покрива разходите дори за елементарна интервенция. Според него именно това е в основата на фалитите на личните лекари, каквито информации се появиха напоследък. "Една лекарска практика  е рентабилна най-малко с 1000 пациенти. Ако половината от тях спрат да си плащат, семейният лекар ще бъде принуден да затвори кабинета си", твърди медикът. Той дава за пример Германия, където при население 80 млн. души здравно неосигурените са едва около 70 000, а у нас при десет пъти по-малко население почти 2 млн. души не плащат за здраве. Решението според него е, когато на здравно неосигурен се наложи операця, той да трябва да плати пълния размер на невнесените осигуровки от момента, когато е спрял да плаща, а не само три години назад.

Според лекарите е нужна кардинална промяна в системата на здравеопазването. Възможно е да се наложи повишаване на таксата за посещение при личен лекар, където се извършва по-голямата част от медицинските услуги, но да се спре практиката пациентите да плащат от джоба си над половината от стойността на оказананата им медицинска помощ, смята д-р Киров.

Коментари: 0