Италия приватизира пощите си

"От значение е да се действа бързо и приватизацията трябва да стане през 2014 г.", обяви премиерът Енрико Лета

112 ~ 1 мин. четене

Италианското правителство одобри частичната приватизация на пощите и на дружеството за въздушен контрол Енав, обяви премиерът Енрико Лета, цитиран от АФП. "И в двата случая става дума за раздържавяване на немажоритарни дялове", уточни той.  "От значение е да се действа бързо и приватизацията трябва да стане през 2014 г.", допълни премиерът.

Той потвърди появилата се информация, че част от книжата на Посте ще бъдат дадени на служителите на компанията. Според предварителната оценка "Посте италиане" струва между 10 до 12 млрд. евро, добави министърът на икономиката Фабрицио Сакомани.

От продажбата на акции правителството може да разчита ще получи между 4 милиарда и 4,8 милиарда евро, смята Сакомани. Енав e оценено на 1,8 - 2 милиарда евро и при раздържавяване на 49 на сто от капитала на дружеството държавата би могла да получи около 1 милиард евро.

През ноември пправителството представи план за приватизация на части от осем компании, сред които енергийната ЕНИ (ENI), очаквайки сума от 10-12 милиарда евро.

Коментари: 0