Износът на Китай почти не расте

Статистиката показва ръст на експорта по-малък от 1% през юли

Ръстът на китайския износ остава около нулата през юли, пише Bloomberg. Това според анализатори повишава шансовете правителството да предприеме по-агресивни мерки, с които да подкрепи икономиката. Вчера данните за индустриалното производство и продажбите на дребно също не оправдаха очакванията.

Цифрите, които изнесе националната статистика на Китай показват, че през юли експортът е нараснал с по-малко от 1% спрямо година по-рано, а вносът с 4.7%. Търговският излишък на страната е достигнал 25.1 млрд. долара при 31.5 млрд. долара през 2011 г.

"Външната среда ще остане неблагоприятна и по-малко подкрепяща ръст в Азия", коментира Четан Айя, икономист в Morgan Stanley. "Досега политиците в региона се колебаеха да предприемат още тактически стимули за икономиките в Азия, тъй като се притесняваха от страничните ефекти от такъв вид подход", коментира още той.

Резултатът на Китай изненада анализаторите, които очакваха 8% ръст в експорта и 7% на вноса. През юни при износа имаше увеличение от 11.3%, а вносът скочи с 6.3%.

Коментари: 0