Износът ни към Европа падна рязко

През октомври експортът към държави от ЕС се е свил с 8.1%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Износът на България към държавите от Европейския съюз (ЕС) се е свил с 8.1% през октомври. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Толкова голям годишен спад не е имало от февруари 2012 г., когато свиването беше с 10.2%.

Експортът на страната ни към ЕС намалява за четвърти пореден месец, като най-голямо свиване имаше през август - 11.2%. Статистиката на НСИ показва, че толкова продължителен период на спад не е имало от 2009 г.

Общият износ на България расте с 2.8% през октомври, но той се дължи изцяло на експорта към държавите извън ЕС. Продукцията изнесена от България през десетия месец расте с 22.7% на годишна база.

В номинална стойност през октомври страната ни е продала стоки на обща стойност 3.632 млрд. лв. За ЕС сме изнесли продукция за 2.094 млрд. лв., а за трети страни - 1.538 млрд. лв.

Извън ЕС най-голям пазар за България остава Турция, за която през първите десет месеца на годината сме изнесли продукция на стойност 3.223 млрд. лв. За една година увеличението е с 10.5%. Статистиката показва, че вторият най-голям пазар за България вече е Китай, като в тази посока сме изнесли стоки за 985.4 млн. лв. и расте със 124.4%.Коментари: 0