Йената бе подкрепена от несигурността на пазарите

Златото поскъпна, но остана под предишните върхове

92 ~ 3 мин. четене

Йената се задържа близо до няколкомесечните върхове спрямо долара и еврото рано в четвъртък, подчертавайки все още предпазливото настроение на инвеститорите след скорошната разпродажба на развиващите се пазари.

Търговията, обаче, беше при ниски обеми и се очаква тази тенденция да се запази, предвид увеличаването на риска на ключовите събития. Резултатите от прегледа на политиката на ЕЦБ ще бъдат публикувани по- късно в четвъртък, последвани от неселскостопанската заетост в петък.

Доларът се разменяше за 101.51 йени, докато едно евро купуваше 137.35 йени, като и двете валути изгубиха малко почва през нощта и се върнаха близо до 11- месечните дъна съответно на 100.75 и 136.25.

Търговците отдадоха ръста на йената по- скоро на покриване на къси позиции, отколкото на ръст в търсенето на безопасни активи, имайки предвид, че американските ДЦК паднаха, а развиващите се пазари останаха стабилни.

Мексиканското песо дори бе на печалба, след като от Moody`s повишиха държавния рейтинг на страната до желаното А.

Друго странно движение бе това на валутната двойка евро/долар, която се придвижи на север въпреки спекулациите, че ЕЦБ може да се окаже принудена да приложи допълнителни улеснения, за да предотврати заплахата от дефлация.Единната валута поскъпна до 1.3537 долара, отдалечавайки се от 2- месечното дъно на 1.3476, достигнато в понеделник.Устойчивостта на еврото вероятно може да бъде обяснена с това, че повечето търговци на паричния пазар не очакват предстоящо действие от страна на ЕЦБ, вярвайки, че централната банка по- скоро би почакала.

Смесени сигнали от данните за САЩ предложиха малка подкрепа за зелените пари. Ръстът в сектора на услугите е набрал скорост през януари, докато частните работодатели са добавили 175 000 работни места през януари, което е най- малкото увеличение от август насам.

Все пак много анализатори са оптимистично настроени относно наблюдаваните отблизо данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които според тях следва да покажат възход в наемането през януари след слабите резултати през декември, когато увеличението на работните места бе с едва 74 000.

По време на спокойната нощна сесия австралийският долар успя да намери удобно място близо до 1 американски долар, след като успя да пробие 3- седмичния връх от вторник на 0.8943, след като Резервната банка на Австралия се отказа от облекчаването на политиката си  и смекчи тона за допълнително обезценяване.

Златото поскъпна, но остана под предишните върхове

Златото поскъпна в сряда, но не успя да запази ускорението от началото на сесията, след като смесените сигнали на икономическите индикатори на САЩ оставиха инвеститорите несигурни относно темпа на възстановяване на най- голямата икономика в света.

Привлекателността на кюлчетата в качеството им на безопасно убежище нарасна след спада на американските акции, чието движение последва разочароващия доклад за новоразкритите работни места в частния сектор на седмична база. Междувременно отделен доклад показа, че ръста в сектора на услугите в САЩ се е ускорил до 4- месечен връх през януари, а наемането е останало силно.

Спот цените нараснаха с 0,3% до 1257.41 долара за тройунция, като преди това през сесията те за момент бяха на печалба от 1,5% до 1273.26 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 5.70 долара до 1256.90 долара за тройунция при обем на търговията около 30% под 250- дневната пълзяща средна.

По- слабата от очакваното промяна на заетостта в частния сектор на ADP породи загриженост и относно доклада за неселскостопанската заетост през януари, който се очаква да бъде публикуван в петък. Този доклад е разглеждан масово като барометър за здравето на икономиката на САЩ.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg