Йената спря поевтиняването си спрямо долара

Златото нарасна с близо 1% във вторник

220 ~ 4 мин. четене

Във вторник йената поскъпна спрямо долара за първи път от седмица, отблъсквайки се от три и половина годишното си дъно, достигнато по време на ранната търговия във вторник. Основна причина за спиране спада на йената бе прибирането на печалби от страна на инвеститорите, които бяха направили големи залози срещу японската валута. Но моментното стабилизиране на йената остава под въпрос, поради очакванията, че Японската централна банка ще се впусне в по-агресивно парично стимулиране на икономиката си, по-рано отколкото се очакваше.

Ръководството на Японската централна банка е готово за предприемане на нестандартните варианти за стимулиране, които ще бъдат предложени от новия управител на ЯЦБ. Това предполага, че централната банка може да приложи новите стимули незабавно. Мерките за стимулиране на японската икономика  включват премахване на минимума на основния лихвен процент, който в момента е 0,1%, издаване на дългосрочни държавни облигации и увеличаване на покупките на рискови активи.

Според пазарните анализатори, доларът ще продължи да увеличава своята стойност спрямо йената, поради факта, че изкупуването на облигации е равносилно на печатане на пари и следователно ще отслаби стойността на йената. Очакват се решителни действия от страна на новият управител на ЯЦБ, веднага след като той стъпи в длъжност, още преди срещата на ЯЦБ, която ще се проведе на 3 и 4 април.

Пазарните участници прогнозират цена на долара от 100 до 105 йени, през следващите три месеца, но при промяна на политиката на ЯЦБ доларът ще се насочи към краткосрочната си подкрепа на нива от 92 йени за долар.

Последно за деня доларът се търгуваше за 96,02 йени, след като по-рано достигна  до 96,71 йени, най-високото му ниво от август 2009 г.

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо кошница от други валути, беше почти без промяна на ниво от 82.594 пункта. Индексът достигна 7-месечен връх от 82,924 пункта в петък след излизането на данните за заетостта в САЩ, които показаха рязко намаляване на безработицата.

Еврото се понижи с 0,1% до 1,3034 долара, като се задържа над тримесечното си дъно от 1,2955 долара, достигнато миналия петък.

Според пазарни анализатори, пазарът все още не реагира адекватно на предложенията от страна на Европейската централна банка за намаляване на основният лихвен процент, което би намалило стойността на европейската валута. Все още има голяма разлика в основния лихвен процент и лихвените проценти по кредитите в еврозоната. След като ЕЦБ  намали прогнозата си за инфлацията в региона, то тя има възможност да започне работа в посока намаляване на основния лихвен процент. Икономистите очакват това да се случи през второто или третото тримесечие на тази година.

Еврото е все по-уязвимо, защото с политиката на строги икономии еврозоната много трудно може да се възстанови от рецесията и да премине във фаза на растеж.

Спрямо йената, еврото се търгуваше на ниво от 125,10 йени, което е под 34-месечения връх от 127.69 йени, достигнат миналия месец.

Златото нарасна с близо 1% във вторник

Златото нарасна с близо 1% във вторник, след като официални представители на Европейската централна банка заявиха, че кризата в еврозоната не е приключила. Цената на ценния метал в дългосрочен план обаче остава непредвидима поради продажбите на злато от страна на инвестиционни фондове, които търсят по-рискови активи с по-висока възвръщаемост.

Управителят на Бундесбанк, Йенс Вайдман, който е член и на управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че германската централна банка е увеличила с няколко милиарда своите резерви в евро, поради опасенията, че ЕЦБ ще предприеме рисковани ходове за спасяване на европейската икономика.

Златото нарасна почти до 1600 долара за тройунция, което е почти двуседмичен връх, след като миналата седмица металът намери краткосрочна подкрепа на цена от 1560 долара за тройунция.

Според анализатори, липсата на интерес в закупуването на златни инвестиционни продукти може да доведе до натиск върху цената на златото. Спот цената последно за деня бе 1593 долара за тройунция, което е покачване от 11 долара за деня., най-голямото еднодневно покачване за последните две седмици.

Физическо купуване в Азия бе с повишени обеми, след коментарите на кандидатът за заместник-управител на Японската централна банка, Кикуо Ивата, че ЯЦБ трябва да засили количественото облекчаване на икономиката, с цел прекратяване на дефлацията в страната.

Данните от Китай показаха, че вчерашното търсене на злато е било с 24% по-високо от среднодневното търсене за последните два месеца.

Новините които могат да окажат влияние на цената на златото до края на седмицата са данните за инфлацията в САЩ, които излизат в петък. Инвеститорите в злато продължават да следят и бюджетната криза в САЩ, като някои от тях смятат, че тя е заплаха за  възстановяването на световната икономика.

Цената на американският суров петрол се покачи със 70 цента до 92.67 долара за барел, като по-рано през деня достигна връх от 93,39 долара за барел. Основна причина за покачването бяха данните за понижението на запасите на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през миналата седмица.

Въпреки покачването на цената на петрола,  Енергийната информационна агенция  на САЩ (EIA) намали прогнозата си за търсене на петрол през 2013г., но също така намали прогнозата си за обема на производство на петрол на страните извън ОПЕК.

Подкрепи Economic.bg