Жертват "Козлодуй" заради ниското потребление на ток

Обмисля се спиране на единия блок и намаляване на мощността на двата, обяви изпълнителния директор на ЕСО

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заради слабото потребление и недостатъчния износ на електроенергия, се обмисля спиране на единия блок на АЕЦ "Козлодуй" или намаление на мощността на двата. Това каза пред БНР ръководителят на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Митю Христозов. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обаче е категоричен, че спирането на някой от блоковете на АЕЦ-а не трябва да е решението на проблема с ниското потребление.

"Ако ми кажете, че от утре има 1500 мегавата износ, пускам веднага "Козлодуй". И ще имаме среща на високо равнище при новия министър, вероятно защото два реактора на 2000 мегавата, ако ги натоварим при износ, който е в момента 150 мегавата, т.е. няма износ, и все по-понижаващо се потребление, просто е невъзможно да удържи системата, която има товар в нощите от 2500 мегавата. Значи, не може 2000 мегавата да е само в АЕЦ", коментира Христозов.

"При евентуално спиране, по този начин ще бъдат разместени горивните цикли на реактора, което означава, че в даден момент през зимата е вероятно да се стигне до спирането на тези цикли и необходимостта от тяхното презареждане", каза Николов. "Това ще е пречка, тъй като през зимата ще има базово търсене на електроенергия", добави той.

Според него решението на проблема може да бъде намерено и при пускането на търг за продажбата на цялото електричество на външен пазар.

Николов уточни още, че подобно спиране на блок на атомна централа е имало в Украйна и в Чехия, но разликата е, че там има постоянно потребление, а у нас липсва постоянен цикъл на производство в порядъка от 600 мегавата, което води до зависимост от потреблението на хората.

Коментари: 0