Животът поскъпва от днес

Поскъпване има при тока, водата, парното и природния газ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днешният 1 юли освен с "Джулай морнинг" ще се запомни и със значителното поскъпване на комуналните услуги. Най-голям скок в цените, както стана ясно преди няколко дни, ще има при електричеството. От днес токът е по-скъп с 13%, а не както се предвиждаше по-рано - 10%. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обоснова по-голямото увеличение с "интензивното въвеждане в експлоатация от фотоволтаични паркове".

Природният газ също ще поскъпне, но с по-малко - 4.88%. Първоначално "Булгаргаз" искаше 16%, но както в повечето случаи ДКЕВР се съгласява на няколко пъти по-малко увеличение. Мотивът на газовата компания беше, че не е влязло в сила договерената с "Газпром" по-ниска цена на газа със задна дата от 1 април, което трябваше да бъде 11.1%. Влизането в сила на тази отстъпка зависи от ангажиментите на България по проекта "Южен поток".

Почти логично, макар че не винаги, поскъпва и парното. В София повишението е с 2.7%. Поскъпване ще има и в Русе - с 6.2%, във Велико Търново - с 6.9%. В останалите топлофикации цената пада от началото на юли.

За да бъде картината пълна с София ще поскъпне и водата. от 1 юли цената на водата в София скача с близо 5%. Общата цена за доставянето на питейната вода, отвеждането на отпадните води и пречистването поскъпва от 1.68 лв. с ДДС до 1.76 лв. с ДДС на един куб. метър. "Софийска вода" искаше увеличение от 12%.

Коментари: 0