Журналист заплаши да публикува тайни за британското разузнаване

Заплахата идва в отговор на задържането на партньора на Гриинуолд Дейвид Миранда

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Американският журналист Глен Гриинуолд, който пише за престижния британски вестник The Guardian, заплаши английските власти, че ще публикува тайни, свързани с разузнаването на Великобритания, предаде Reuters.

Заплахата идва в отговор на задържането на партньора на Гриинуолд Дейвид Миранда от английските власти на летище Heathrow. Миранда е бил задържан на лондонското летище и е бил разпитван в продължение на 9 часа в неделя. Това е максималният период от време, за който някой може да бъде задържан за разпит при подозрения за участие в терористични дейности, според закона за тероризма на Великобритания.

Миранда, който е бразилски гражданин, е бил разпитан от шестима агенти, като са му били конфискувани телефон, лаптоп и флаш памет. Той твърди, че властите са задавали въпроси за живота и работата му с Гриинуолд за The Guardian. След дългия разпит бразилецът е бил освободен без обвинения.

Заради случилото се с Миранда, Гриинуолд се закани, че ще бъде "по-агресивен" в бъдещите си статии и че ще публикува още тайни документи. Някои от тях касаят Британското разузнаване.

Гриинуолд, който живее в Бразилия, бе първият журналист, публикувал информация за Агенцията за национална сигурност на САЩ, представена от Едуард Сноудън. Счита се, че Сноудън е дал на Гриинуолд засекретени документи, когато двамата са се срещнали в Хонконг през юни.

Подкрепи Economic.bg