КФН поиска публичен отчет от Сребърния фонд

Комисията отстоява позицията си средствата да не се инвестират в писмо до финансовото министерство

Управителният съвет на Сребърния фонд да представи публично отчет за дейността си до момента, поискаха от Комисията за финансов надзор. Комисията изпрати на финансовото министерство формалното си становище срещу правителствения проект за влагане на средства от фонда в държавни ценни книжа, предаде БНР.

Ако се инвестират средства от Сребърния фонд, според КФН, министърът на финансите ще бъде в конфликт на интереси, защото от една страна финансовото ведомство ще търси минимална доходност при пласирането на облигации, а от друга – максимална печалба като институция, управляваща Сребърния фонд. Това може да доведе до съмнения за пазарна манипулация, пише в становището на Комисията.

Регулаторът критикува и начинът, по който ще заседава Управителния съвет на фонда, освобождаването на неговите членове и предвиденото в законопроекта право освен да са в ръководството на фонда, да работят в банка или друга финансова институция.

Според КФН законопроектът нарушава европейското законодателство и може да утежни приемането ни в еврозоната. А примерите, които министърът на финансите Симеон Дянков дава с другите държави, инвестирали средства от пенсионните си фондове, са подвеждащи, защото не са отчетени различната икономическа среда и законодателството в България, пише в становището.

Според надзорната комисия, инвестирането на средствата, предвидени за пенсии, би довело до нарушаване на финансовата стабилност, понижаване на кредитния рейтинг на страната, увеличаване на лихвите и по-слаб интерес на чуждите инвеститори към българския пазар. Подобни бяха аргументите и на европейската и българската централна банка в критичните им становища, публикувани преди дни.

Коментари: 0