КНСБ иска еднаква възраст за ранно пенсиониране

Те не постигнаха съгласие по проектобюджет 2014

324 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) иска въвеждане на минимална пенсионна възраст за всички категории труд с ранно пенсиониране. Предложението е на Ася Гонева от КНСБ. С привилегии за ранно пенсиониране се ползват две категории труд. Към тях спадат миньори, металурзи, военни, полицаи и други.

По думите на Генова лицата, които се пенсионират по-рано, получават много по-висока пенсия пенсия от всички останали и то много по-дълго време, както и имат редица привилегии.

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудночество не постигнаха съгласие по отношение на проектобюджет 2014. Според работодателите бюджетът е труден, но изпълним.

Синдикатите не подкрепят вдигането на минималната работна заплата, тъй като това ще доведе до съкращения. Те се обявиха и срещу повишаването на майчинските и детските добавки. Според тях по-добре би било те да получават ваучери за услуги.

Социалните партньори не приеха и бюджета на Здравната каса за следващата година, поради факта, че в него е заложен много голям дефицит.

Подкрепи Economic.bg