Калфин подаде оставка като водач на българските социалисти в ЕП

"Аз съм изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими", обясни той

84 ~ 2 мин. четене

Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщиха от офиса на евродепутата.  По този начин той дава ясен знак, че ще оглави втората лява евролиста на бившия президент Георги Първанов.

В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.

"Ако се съди по изградения авторитет, доверието на колегите и позициите на четиримата български социалисти в ЕП, аз съм допринесъл това да се случи", пише Калфин до председателя на БСП. Той добавя, че важността на законодателните актове, по които е работил, отразяването на неговите идеи и становища, инициативите, по които е постигнал напредък в интерес на гражданите, достъпността му за срещи и връзка с избирателите, го поставят първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи. За петте години в ЕП Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели.

"Аз съм изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите", допълва Калфин.

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в ЕП, Калфин уверява, че ще продължи да работи "за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС".

Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Коментари: 0