Кипър избра консерватора Анастасиадис за президент

66-годишният адвокат и ветеран на кипърската политика, обяви, че е готов на радикални мерки, за да спечели доверието на европейските и на международните кредитори

88 ~ 1 мин. четене

Кандидатът на десните сили Никос Анастасиадис спечели президентските избори в Кипър, съобщи Централната избирателна комисия на страната, цитирана от АФП.

Ръководителят на партията ДИСИ Анастасиадис набира 57.5% от гласовете. Докато неговият опонент Ставрос Малас от лявата партия АКЕЛ получава 42.5%. На първия тур Анастасиадис събра 45% от гласовете при 99% преброени бюлетини, а Малас – 27%.

Анастасиадис, 66-годишен адвокат и ветеран на кипърската политика, обяви, че е готов на радикални мерки, за да спечели доверието на европейските и на международните кредитори, с които Кипър преговаря от месец юни за спасителен план.

Новият президент се обявява за по-бързо постигане на договорености с ЕС и МВФ за предоставянето на кредити на Кипър. Той  изразява готовност да провежда реформи и да съкращава разходите, както това се изисква от кредиторите. Малас от своя страна настояваше за водене на по-твърди преговори с кредиторите.

Една от най-непосредствените му задачи е назначаването на финансов министър, който да спечели уважението на кредиторите. Фаворит за поста е Михалис Сарис, който вече има опит с управлението на финансите на страната.

Подкрепи Economic.bg