Кипър ще поиска допълнителна помощ от ЕС

Президентът на Кипър планира да изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, в което да призове за допълнителни средства за страната

136 ~ 1 мин. четене

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви, че ще призове лидерите на ЕС за "допълнителна помощ" за островната държава, която е изправена пред вероятността за още по-тежки условия в замяна на спасителен финансов пакет от еврозоната, съобщава АФП.

Анастасиадис съобщи, че е провел разговори с еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен преди днешната среща на министрите на финансите на страните от еврозоната в Дъблин, на която трябва да бъдат финализирани подробностите по спасителния пакет.

Президентът на Кипър планира да изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„В писмото до Барозу и Ромпой ще посоча, че политиката на ЕС към Кипър трябва да се промени и страната да получи допълнителна подкрепа, имайки предвид критичните времена, през които преминаваме”, каза Анастасиадис. Президентът на Кипър не уточни за каква допълнителна помощ става дума.

Страната разреши банкови транзакции на вътрешния пазар до 300 хиляди евро и повиши прага за фирмени плащания в чужбина. Страната увеличи и прага за фирмени плащания в чужбина от 5 000 на 20 000 евро.

Междувременно Reuters, позовавайки се на документ на "тройката", съобщи , че Кипър ще продаде излишните си златни резерви, за да набере около 400 млн. евро. Целта на правителството е да набере средства, с които да финансира своята част от сделката по отпускането на спасителна помощ за островната държава.

Подкрепи Economic.bg