NASA отделя „космическа” сума за изследвания

Международната космическа станция остава един от приоритетите на американското космическо ведомство

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Администрацията на САЩ планира да изразходва през фискалната 2014 г. сумата от 17.7 млрд. долара за изследване на космическото пространство, предаде Bloomberg. Информацията беше съобщена от ръководителя на американското космическо ведомство Чарлз Болдън, който представи проекта за новия бюджет. 

Първоначалните прогнози бяха, че космическото ведомство ще разполага с 16.5 млрд. долара. „Увеличението ни позволява да изпробваме нови технологии и да извършим научни изследвания в условията на микрогравитация, необходими за подобряване на живота на Земята и за подготовка на полети в далечния космос", каза директорът на NASA, който не пропусна да благодари на президентската администрация за доверието.

Болдън отбеляза, че Международната космическа станция остава един от приоритетите на NASA. Предвидените средства за проекта през 2014 г. са на стойност 3 млрд. долара. Половината от тази сума ще бъде за полетите на частния товарен кораб Dragon и за доставката на американските астронавти с руските космически кораби "Союз". 

За проектите в областта на астрофизиката са предвидени 642 млрд., а за програмата за изучаване на Земята от космоса – 1.8 млрд. долара. 658 млн. долара пък ще са нужни, за да продължи работата по създаване на нов телескоп, който през 2018 г. да замени Hubble.

Разходите за изследване на други планети, включително на Марс с помощта на Curiousity, се изчисляват на 1.2 млрд. долара. 

През финансовата 2014 г., стартираща на 1 октомври 2013 г., NASA предвижда да пристъпи и към реализацията на нов проект, в рамките на който е предвидено „да бъде уловен” малък астероид, да бъде придвижен по-близо до Земята, а след това пилотиран кораб да бъде изпратен до него с научна мисия. 

Подкрепи Economic.bg