Производителността на ИКТ нарастнала с 19% за 3 години

Координацията и доброто сътрудничество между фирмите от информационните технологии е повод за все по-често срещаното определение за нашата страна като „Силициевата долина на Балканите, коментира Виолета Лорер

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) са най-динамично развиващият се сектор в българската икономика. През последните 10 години той се отличи със своята конкурентоспособност и висок експортен потенциал. Това заяви Виолета Лорер, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма по време на откриването на кръгла маса на тема „Възможности и успешни стратегии за ИКТ износ”.

По думите ѝ, секторът отбелязва 19% ръст през 2011 г. спрямо 2008 г. в производителността на труда и осигурява много добре платени работни места със средна заплата около 2500 лв.

„Координацията и доброто сътрудничество между фирмите от информационните технологии е повод за все по-често срещаното определение за нашата страна като „Силициевата долина на Балканите”. Бих искала да ви уверя, че в налагането на тази визия в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вие имате сериозен и надежден партньор”, отбеляза още Лорер.

Форумът за информационните и комуникационни технологии е организиран от ICT Media, Българската агенция за инвестиции и Българската асоциация на софтуерните компании.

Подкрепи Economic.bg