Китай налива милиарди в инфраструктура

Правителството продължава опитите си да стимулира икономиката

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китайското правителство планира да разпредели 120 млрд. юана (19.11 млрд. долара) през 2013 г., които ще отидат за изграждане на местна транспортна инфраструктура. Това беше обявено официално от министерството на финансите.

Според заложените цели в централния бюджет, парите ще дойдат от данъците върху покупка на автомобили. Основно парите ще се насочат към подобряване на магистралните мрежи и междуселските пътища.

Властите продължават програмата си за увеличаването на инвестициите в инфраструктура, която започна преди няколко месеца. Правителството реши да стимулира икономиката, след като ръстът на БВП през третото тримесечие на 2012 г. достигна най-ниското си ниво за последното десетилетие. През втората половина на миналата година Комунистическата партия одобри мащабни строителни проекти на стойност няколко трилиона юана.

Външните икономически проблеми и вътрешното затягане на бюджетните разходи, в опит да се овладее инфлацията, удариха втората най-голяма икономика в света. През миналата година икономическият ръст в страната беше под 8%, което не се беше случвало от 1999 г.

Подкрепи Economic.bg