Китай ще произвежда ток от температурната разлика в океана

Станцията ще бъде разположена до бреговете на Хайнан

252 ~ 1 мин. четене

Китай започва строежът на съвременна електрическа централа, използваща енергията на температурната разлика между водата на океанската повърхност и температурата на водата километър по-надолу, предава Kaldata. В тропиците повърхността на водата се нагрява до 29° C, докато по-надолу обикновено е около 5° C.

Новата технология, наречена Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC), притежава огромен потенциал за получаване на електроенергия. Принципът на работа е прост – по-топлата вода на повърхността загрява течен амоняк, превръщайки го в пара, която задвижва електрически турбини. След това амонякът се охлажда от по-хладната вода, намираща се по-надолу, възвръща течната си форма и по този начин процесът може да продължи.

Изчислено е, че паразитните загуби от помпането на амоняка възлизат на около 40% от общата получена енергия, а според най-оптимистичните предвиждания, цената на получената електроенергия би трябвало да се намира в пределите на около 7 цента за киловатчас.

Станцията ще бъде разположена до бреговете на Хайнан, където разликата между температурата на повърхността и на дълбочина възлиза на 22° C. Пилотният проект на електроцентралата е с мощност само от 10 MW, но ако тестовете потвърдят разчетите, то следващият модел ще бъде с мощност от 100 MW.

Подкрепи Economic.bg