Китай строи електроцентрала за 1.3 млрд. долара в Нигерия

Проекта ще се финансира на 75% чрез заем от китайската банка Eximbank

348 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китайски държавни компании ще строят в Нигерия хидроелектрическа централа за 1.3 млрд. долара. 700-мегаватовата електроцентрала "Зунгеру" трябва да сложи край на постоянните проблеми на африканската държава с електроснабдяването. 75% от проекта ще се финансира с кредит от китайската банка Eximbank.

В момента втората най-голяма икономика в Африка разполага с капацитет от 4 500 мегавата. Това обаче е крайно недостатъчно и електричество има само по няколко часа на ден. Тези, които могат да си позволят, използват скъпи дизелови агрегати, за да произвеждат електроенергия, необходима за бизнеса им.

Президентът Гудлък Джонатан води политика за увеличаване на инвестициите в енергийния сектор в страната. Той също така обяви, че ще бъдат приватизирани държавните компании в енергетиката, които сега са ниско ефективни.

Намерението за строежа на "Зунгеру" е обявено още преди три десетилетия, но сега може да се каже, че се прави първото реално усилие този проект да бъде осъществен, смятат експерти.

"Този проект ще създаде хиляди работни места за нигерийски инженери, техници и занаятчии по време на строежа. Също така ще съживи икономиката", смята нигерийският финансов министър Ндзоги Оконьо-Ивеала.

Подкрепи Economic.bg