Китай строи собствен Холивуд

Инвестицията е на стойност 6.1 млрд. евро

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Китай строи "Град на киното", който ще влезе в конкуренция с Hollywood, като произвежда стотина филма годишно. Проектът е на китайския конгломерат ”Ванда”, а построяването на огромния комплекс с площ 376 хектара, ще завърши през 2016 година, съобщи bTV. 

"Градът на киното" ще бъде разположен в предградията на пристанищния град Циндао в източната част на страната. Предвижда се комплексът да включва 20 филмови студиа, сред които най-голямото в света с площ 10 хил. кв.м.

"Този Източен град на киното е инвестиция на стойност 6.1 млрд. евро", заяви шефът на конгломерата Ван Цзянлин, който купи американската верига киносалони Ей Ем Си (AMC)  и е най-богатият човек в Китай, според класацията на сп. "Форбс". По думите му вече са сключени предварителни договори, за да може всяка година да се снимат 30 чуждестранни филма.

По червения килим за церомонията минаха редица китайски знаменитости на седмото изкуство, сред които актрисата Чжан Цзъи и актьорът Сюй Чжън, както и холивудските звезди Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Джон Траволта, Катрин Зита Джоунс и Юън Макгрегър.

Подкрепи Economic.bg