Китай създава собствена операционна система

Пекин разработва модификация на Canonical Ubuntu

3608 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Китайските управляващи започнаха съвместна работа с компанията Canonical за разработка на операционна система с открит код, предаде ВВС. Пекин смята да създаде модификация на операционната система Canonical Ubuntu, наречена Kylin.

Първата версия на Ubuntu Kylin е предназначена за настолни компютри и лаптопи. Операционната система работи успешно с китайските йероглифи и е специално разработена за лесно взаимодействие на потребителите с компютрите. Следващата версия на операционната система ще поддържа тъчскрийн, чрез който ще може да се използват картите на китайската търсачка Baidu и популярния интернет магазин Taobao.

Разработката на Kylin е част от 5-годишния план на Китай за масово внедряване на програмно обезпечение с открит код в страната. Очакванията са официално представяне да се случи през април 2013 г.

Пекин се радва на сериозен прогрес в компютърната сфера през последните месеци. Китайците създадоха свои процесори Godson, а на тяхна база – и свои суперкомпютри „Тяне-1“, своя търсачка и своя глобална защитна стена. По този начин азиатската страна отговаря на множеството заплахи от кибератаки и ограничава зависимостта си от американските компании Intel, AMD, Google и други. 

Подкрепи Economic.bg