Китай тръгва по пътя на възстановяването

Според анализатори страната е достигнала дъното през третото тримесечие на 2012 г. и ще се върне към нормалните си ръстове

Снимка: The Economist

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китай е поел по пътя на възстановяването, поне това показват последните икономически данни за страната, пише Reuters. Според анализатори ключови икономически показатели като инвестиции, търговия на дребно и производство се повишават през октомври, което е знак, че икономическия ръст през четвъртото тримесечие ще се върне към "нормалните" си нива.

За първите десет месеца на годината инвестициите в китайски активи са се увеличили с 20.7%, а продажбите на дребно са нараснали с 14.5% на годишна база. Индустриалното производство отчете годишно увеличение от 9.6%.

"Ясно е, че няма риск от "твърдо приземяване" на китайската икономика и тя ще отчете подобрение през четвъртото тримесечие", коментира Дариус Ковалски, старши икономист в Credit Agricole CIB. "Ще станем свидетели на 9% годишен ръст на икономиката през първото полугодие на следващата година", добавя той.

През третото тримесечие на тази година китайският ръст достигна най-ниското си ниво от началото на 2009 г. - 7.4%. Това беше и седмото поредно тримесечие, през което ръстът намаляваше.

"Основният въпрос за инвеститорите в момента е дали наистина китайската икономика вече е достигнала дъното", коментира Тинг Лу, главен икономист на Bank of America за Китай. "Ако гледаме данните за ръста на индустриалното производство през октомври отговорът определено е да", каза той. Според него през четвъртото тримесечие икономиката ще нарасне със 7.8% на годишна база, а за първото полугодие на 2013 г. - с 8.3%.

Коментари: 0