Kodak с ядрен реактор в мазето си

Реакторът, който бил предназначен за изследвания, стоял във въпросното мазе между 1978 и 2006 година

6968 ~ 1 мин. четене

Вестникът The Democrat and Chronicle, чието седалище е в Рочестър, Ню Йорк - родното място на Kodak - публикува информация, според която компанията държала в продължение на почти три десетилетия малък ядрен реактор в мазето си, предава kaldata.

Реакторът, който бил предназначен за изследвания, стоял във въпросното мазе между 1978 и 2006 година. Въпреки малките му размери, в него е имало около 1,5 килограма обогатен уран - достатъчни, за да го превърнат в потенциално ядрено оръжие. За щастие на всички обитатели на Рочестър, както и на Северна Америка като цяло, реакторът не е създавал никакви проблеми.

Всъщност, едва няколко служители на Kodak знаели, че в компанията им се помещава реактор с размери 4,3 х 7,3 метра. Изглежда, предназначението му било да спомогне разработването на технологии за неутронна радиография - метод, при който се снимат материали, без да бъдат повредени. Говорителят на Kodak Крис Веронда разкри, че след като компанията намерила по-евтини и по-безопасни начини да провежда изследванията си, решила да деактивира и изнесе реактора от базата си.

Архивите на САЩ показват, че Kodak е единствената по рода си компания, която някога е държала в сградата си ядрен реактор. Веронда подчертава, че доставките на уран са били провеждани тайно от медиите, но със знанието на властите.

Подкрепи Economic.bg