Коледни добавки ще има за повече от половината пенсионери

Какъв ще е размерът им все още не ясно

Повече от половината пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов в интервю за радио "Дарик".

Младенов уточни, че не става дума за 13-а пенсия, а за добавка. Какъв ще е размерът й обаче той не пожела да посочи.

Социалният министър повтори, че се чакат данните за изпълнението на бюджета, за се вземе крайното решение за коледните добавки към пенсиите.

Попитан дали България е подредила грешно пенсионната си система, социалният министът заяви, че България има много добър пенсионен модел - тристълбов. По думите му, ако в него има проблем, той е в професионалното пенсиониране за работещи първа и втора категория труд.

"След 1 януари 2015 г. тези фондове ще трябва да плащат основните пенсии на хората, които работят първа и втора категория. Ако трябва да има дебат, трябва да бъде там и то не сега, а следващата година. Трисълбовият модел у нас в момента е добър. Това са дълги пари в частните пенсионни фондове. И това, че в дадена година доходността от тях е била по-ниска, не означава, че през следващите години няма да бъде по-голяма", заяви Младенов.

Частни пенсионни фондове, където хората, родени след 31 декември 1959 г. се осигуряват в тях, най-рано след 8-10 години ще започнат да плащат пенсии. Така че, емоционални изказвания на тази тема не бива да има, заяви министърът. Всичко трябва да бъде направено на много добри разчети. Допълнителна реформа трябва да има единствено в професионалните пенсионни фондове. Там според мен е проблемът, а не в универсалните, коментира още социалният министър.

Коментари: 0