Кошмарът за долара продължава след смелите действия на ФЕД

Покачването на златото не показва признаци за скорошен край

124 ~ 3 мин. четене

Доларът пада и днес, продължавайки загубите от вчера след изявлението на Федералния резерв за нов рунд от агресивни монетарни стимули, които да помогнат на създаването на работни места, инвестициите и потреблението в САЩ.

Еврото скочи до нов 4-месечен връх срещу зелените пари след действията на ФЕД. Според мнозина дилъри единната валута може да продължи да трупа печалби в краткосрочен план, въпреки че резките покачвания са малко вероятни. Рано сутринта евро/долар удари поредния 4-месечен връх от 1.3020.

Докато риска от голяма криза в еврозоната изглежда намаля напоследък, продължаващо покачване на единната валута може да има негативен ефект върху европейската икономика и това е причина за предпазливост към по-нататъшния растеж на валутата.

При новите усилия да стимулира растежа, ФЕД обяви в четвъртък, че ще купува на месец по 40 милиарда дълг защитен от ипотеки, докато пазара на труда не се подобри значително. Централната банка очаква също лихвите да останат близки до нулевите нива поне до средата на 2015, дори и икономиката да се възстановява.

Според дилъри и анализатори смелите действия на ФЕД са усложнили ситуацията около йената, която нарасна до нива, които заплашват все по-слабия експорт на Япония. Поевтиняването в долар/йена увеличи опасенията на пазарите за потенциални интервенции и разпродажби на йени.

Допълнително напрежение на пазарите създадоха съобщенията, че Японската централна банка, която извършва интервенциите от името на японското финансово минитерство, е направила проверка на валутните курсове в четвъртък непосредствено след решението на ФЕД. Такива проверки са приемани от дилърите като сигнал, че японските власти са все по-близко до провеждането на действителни интервенции. Долар/йена днес нарасна минимално до 77.59, но вчера удари 7-месечно дъно от 77.13.

Покачването на златото не показва признаци за скорошен край

Златото нарасна до 6-месечен връх днес, продължавайки свирепото рали от 2% в четвъртък, когато Федералния резерв оповести нов рунд от стимули, които увеличават риска от инфлация и стимулират по този начин търсенето на жълтия метал.

Спот цената е на път да отчете поскъпване от 2.2% за седмицата, което би било четвърта поредна седмица на растеж, а инвеститорите са окуражени да купуват златото след последните действия на централните банки да помогнат на икономическия растеж.

ФЕД обяви, че ще влива всеки месец 40 милиарда долара в американската икономика докато не види значително подобрение на пазара на труда. Междувременно централната банка отново обеща да задържи лихвите почти на нулеви нива, този път поне до средата на 2015 година.

Мерките на ФЕД ще наводнят пазара с ликвидни средства, което ще доведе до растеж на инфлацията, а това ще кара играчите да купуват активи предлагащи защита като златото и среброто. Най-малкото в краткосрочен до средносрочен план действията на ФЕД ще дават солидна подкрепа на жълтия метал и ще му помогнат да тества нивата от 1800 и може би и 1900 долара за тройунция.

Спот цената по време на азиатската търговия достигна нива от 1775 долара, които са най-високите за последните 6 месеца. Техническите анализатори са със същите позитивни нагласи като пазарите и предполагат растеж по време на днешната търговия към нивата от 1785-1796 долара за тройунция.

Междувременно активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust нараснаха към 13 септември с 0.2% до 1292.432 тона.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg