Краставиците - точно 25 сантиметра

Нова наредба въвежда изискване само изрядни плодове и зеленчуци да получават субсидии, бизнесът против

Само производителите на красиви зеленчуци ще получават субсидии. Това гласи нова наредба на земеделското министерство, под чийто прицел този път попадат краставиците.

„Краставицата трябва да отговаря на добър външен вид, дължина 25 см, да бъде с цилиндрична форма, без наранявания”, обясни Антонела Донушева, експерт в Областна служба „Земеделие" пред BTV.

Контролът на произвежданите и предлаганите зеленчуци е възложен на Агенцията по безопасност на храните.

За краставичарите новото изискване е смешно, особено задължителният минимум за дължина от 25 см.

Хората  искат и крива краставица, защото е по-хрупкава от правата, твърди Мая Грозданова, която от години гледа краставици и ги продава на пазара.

За всички посочени плодове и зеленчуци е задължително да бъдат цели, здрави и без страничен мирис и вкус.

Краставиците от парниците трябва да са с ясна цилиндрична форма, а теглото им да варира от 250 до 500 грама.

В касетките трябва да има плодове само от един сорт, а маркировката да носи информация за мястото на производство, името на земеделеца, качеството, датата на бране, както и официален знак за контрол.

В щайгите ще се допускат до 5% домати с различна зрялост, освен това те трябва да бъдат и еднакви по големина. Недопустими са следите от градушка и слани.

Най-малките доматчета от оранжериите не могат да имат диаметър по-малък от 35 мм, изискват от аграрното ведомство.

Пиперът от полето трябва да е сладък или лютив в зависимост от сорта, а месестата му част да бъде крехка и сочна.

Освен това поне 15 см е необходимо да бъдат дълги пиперките от сортотип „Сиврия“ и „Рога“. Камбите пък трябва да имат минимум 7 см диаметър.

За качествените ябълки се изисква да имат 60 мм диаметър, когато се разрежат, при едроплодните сортове пък плодовете трябва да са поне с 8 см диаметър.

Забранено е да се слагат в касетките смачкани ябълки, със следи от препарати за растителна защита или пък от студове.

При черешите само 10% от плодовете могат да бъдат без дръжки, поне 2 см трябва да е диаметърът на едрите хрущялки.

Само ранните праскови и нектарини могат да бъдат с костилка, която не се отделя, за всички останали сортове, които излизат на пазара след 15 юли, това е недопустимо.

Задължително е също така да се отделят костилките на кайсиите и зарзалите, гласят още разпоредбите.

 

Коментари: 0