Кризата постави на колене най-старата банка в света

Monte dei Paschi di Siena вече поиска заем от правителството в Италия

212 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-старата банка в света - италианската Banca Monte dei Paschi di Siena е изправена пред сериозни затруднения заради финансовата криза в Италия, коментира британското издание The Telegraph. Когато тя е създадена - през 1472 г. Леонардо да Винчи е бил на 20 години и напълно непознат за света, а Америка все още не е била открита от Христофор Колумб.

След като издържа на убийствените вражди между италианските градове-държави, фашизма по времето на Мусолини и двете световни войни, сега финансовата институция е поредната банка, изправена пред заплахата да стане поредната пометена от икономическата криза в Европа.

Към настоящия момент Monte dei Paschi di Siena е третата по големи италианска банка след UniCredit и Intesa Sanpaolo. Преди няколко дни обаче трезорът обяви 1,6 млрд. евро загуба за първата половина на 2012 г.

Неволите на Monte dei Paschi di Siena оказват негативно влияние и върху град Сиена - известен със своите ренесансови дворци и прекрасни площади. Финансовата институция традиционно спонсорира различни социални, културни и спортни дейности в градчето с малко над 50 хил. жители. Банката даваше средно по 150 млн. евро на година за подобряване на инфраструктурата в града, а в добрите години сумата набъбваше до 200 млн. евро.

През юни финансовата институция беше принудена да търси 2 млрд. евро държавен заем, за да подкрепи капитала си, което я направи първата италианска банка обърнала се за помощ към правителството.

Мениджмънтът на Monte dei Paschi di Siena е широко обвиняван в лошо управление. В основата на критиките е придобиването през 2007 на друга италианска банка - Banco Antonveneta. Тогава финансовата институция от Сиена плати 9 млрд. евро на испанската Santander.

Новият мениджърски екип се опитва да спаси най-стара банка в света с радикален план за преструктуриране. Той включва съкращение на 4600 души персонал в следващите три години и затваряне на 400 от 1900-те клона на банката в Италия. Целта е да се спестят повече от 600 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg