Кръстев: Хората трябва да са спокойни, че аз съм министър

Ще създадем кредитен съвет към БДЖ и ще поканим в него представители на най-големите кредитори, каза транспортния министър

252 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мисля, че хората трябва да са спокойни, че вътрешен човек е служебен министър. Това каза в ефира на БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев. "По този начин ще има нормален преход от администрацията към следващия кабинет", смята той.

"Наистина може да се каже, че съм вътрешен човек, защото съм в министерството от десет години. Започнал съм като младши експерт, създадох Wizz Air в България, през 2010 г. станах директор на Пристанище Варна, а през януари 2013 г. бях назначен за зам.-министър", каза Кръстев.

Той заяви, че вече е избрал своите двама зам.-министри, но те трябва да бъдат одобрени от премиера Марин Райков. "Ще препоръчам настоящия зам.-министър Валери Борисов и една жена, която обаче ще обявя утре на пресконференция", добави министърът.

Кръстев обяви, че БДЖ е основната тема за него. "Имам намерение персонално да се занимавам с нея. През последния месец съм се срещал няколко пъти с основните кредитори на БДЖ. Тази седмица те ще бъдат поканени на официални преговори. Ще създадем кредитен съвет към БДЖ и ще поканим в него представители на най-големите кредитори. Трябва да излезем задно от ситуация. И ние, и те се притесняват за бъдещето на БДЖ", каза Кристиан Кръстев.

Според него досега кредиторите са били държани встрани от случващото се в предприятието. "Заедно с тях трябва да намерим най-добрия вариант за оздравяване на дружеството. Няма да чакам следващата приватизационна дата, за да видим дали ще има реален интерес и дали е състоятелен този интерес. "БДЖ-Товарни превози" няма да се продаде на всяка цена. Ако се случи, ще е на адекватна пазарна цена, която да покрие голяма част от дълговете на дружеството", категоричен е той.

По темата за служебното правителство той обяви, че кабинетът се създава, за да има плавен преход и да подготви изборите. "Трябва да се създаде стабилитет, да е спокойна институцията и всички да са си вършат работата. Не само не трябва да забавяме темпото, с което работим, а трябва и да го забързаме. Нещо конкретно, което можем да направим следващите няколко месеца е свързано с международни договори. Например Дунав мост 2, който трябва да е готов през май. Остават само моментите свързани със създаването на съвместното дружество, което ще експлоатира моста", каза Кръстев.

Според него България е била готова да влезе в Шенген по въздух, но падането на правителството е попречило на това. "Бяхме готови да влезем по въздух в Шенген, ако не беше паднало правителството. Технически бяхме готови за това", смята министърът. Според него от чисто транспортна гледна точка, подготвената инфраструктура потвърждава тази готовност.

Подкрепи Economic.bg