Орешарски: БСП обмислят вдигане на данъците и необлагаем минимум

От миналата година не разполагаме със свободни ресурси във фискалния резерв, смята финансовият министър в Тройната коалиция

216 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Струва ми се, че сега в БСП надделяват мненията, че трябва да има по-висока ставка за по-високите доходи. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от Коалиция за България и финансов министър в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски. "Обмисля се и вариант за необлагаем минимум", каза още той.

Според него фискалният резерв на България е на своя минимум, но все още не може да се говори за опасност. "Може би от миналата година не разполагаме със свободни ресурси във фискалния резерв. Там са останали два целеви фонда - Сребърният фонд, който е около 2.2 млрд. лв. и фонд Козлодуй", който е около 1.5 млрд. лв. Има и няколко по-дребни фонда, както и малко европейски пари", каза Орешарски.

"От тази гледна точка 4.5 млрд. лв., които са определени като минимум, са от целевите средства, които има България. В края на януари резервът е 4.1 млрд. лв. През изтеклата седмица слезе до около 3 млрд. лв., което значи, че са използвани целевите средства. Това не е опасно, ако имаме увереност, че до края на годината ще се възстановят и фискалният резерв ще бъдат поне 4.5 млрд. лв. в края на годината", добави той.

Според Орешарски ма рискове за изпълнението на приходната част в бюджета. "Приходната част е публикувана само за един месец и данните не са обнадеждаващи. Но не е коректно да правим извод само на база един месец. Нека изчакаме февруари и март", каза бившият финансов министър.


Според него служебният кабинет се е нагърбил с повече задачи, отколкото може да свърши. "Тези неща не могат да се свършат за два месеца. За този срок трябва да се успокои обществената атмосфера. Новите министри трябва повече да работят и по-малко да приказват. Да успокоят бизнес климата и да внимават да не изпуснат приходите в бюджета", каза още той.

Подкрепи Economic.bg