Кръстопът пред Меркел в предизборна Германия

За избирателите става все по-трудно идинтифицирането с определена партия, когато нейните възгледи почти изцяло се припокриват с тези на останалите политически течения

148 ~ 3 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Германците спят по-спокойно, когато не знаят нищо за произхода на немските закони и наденици, казал е някога Бисмарк. Повече от век и половина след това изказване Ангела Меркел се опитва да построи предизборната си кампания въз основа на славата си на „Желязния канцлер“. Тя упорито отказва да говори в детайли за програмата ѝ при евентуален трети мандат като държавен глава, акцентирайки за сметка на това повече върху собствените си качества и личност. Това отбелязва агенция Ройтерс в анализа си относно ситуацията в предизборна Германия.

След пет седмици в страната предстоят избори за нов канцлер - избори, определяни от медиите като най-важните в Европа, предвид ситуацията на континента и нестихващата борба с икономическата и финансова криза.

Това, което прави впечатление обаче, е практическата липса на дебати около основните проблеми на Федералната република. Те се крият най-вече в прогресивно застаряващото население на страната, изхода от кризата, свързана с постепенното затваряне на всички АЕЦ и изготвянето на план за действие в еврозоната.

На политическата сцена вече трудно може да се направи разлика между основните политически партии и техните програми. Постепенно Меркел избутва нейния Християндемократичен съюз (ХДС) все по-близо до иделогията на опозиционните ѝ Социалистическа партия и Партия на Зелените, най-вече когато става дума за почасовото заплащане, социалната политика и алтернативните източници на енергия. Тези теми са и едни от най-обсъжданите сред обществеността в Германия. Така за избирателите става все по-трудно идинтифицирането с определена партия, когато нейните възгледи почти изцяло се припокриват с тези на останалите политически течения.

Няма съмнение, че предизборната борба е вече в ход, всевъзможни цветни плакати са осеяни из улиците в Германия, а Ангела Меркел организира първите си предизборни речи и събрания дни след завръщането си от ваканция в Алпите.

Друг основен проблем е намаляващата избирателна активност. Около 70% от германците гласуват на парламентарни избори и макар тези стойности да са далеч над средните във Великобритания и САЩ, както и в пъти по-високи от тези в Източна Европа и България, това е с около 18% по-малко от стойностите, регистрирани преди 30 години, показват данни на Фондация Фридрих Еберт. Като причина за спада най-често се посочва точно сходността на политическите идеологии, коментира председателят на статистически институт Емнид, Клаус Петер Шьопенер. Дори и германскят президент Йоахим Гаук наблегна върху проблема през изминалия месец.

Според Ангела Меркел сходството между партийните платформи не е минус. „Не смятам, че хората очакват през цялото време да говорим за прилики и разлики. Те очакват от нас просто да решим проблемите им“, твърди тя.

Друго обяснение се крие в невъзможността на партиите да управляват сами, а не в коалиция. В историята на Германия след Втората Световна Война няма нито един случай на еднопартийно управление. Това води до неминуемо сближаване на програмите и възгледите, като в дългосрочен план това трябва да създаде повече възможности за коалиции между партиите.

Въпреки всичко популярността на настоящия канцлер не стихва, като около 60% от избирателите демонстрират доверие към нея, а на такива показатели всеки европейски лидер би могъл да завиди. За германците Меркел е символ на сигурност и стабилност, но в никакъв случай не буди ентусиазъм у избирателите, които я намират по-скоро за скучна. Тя често бива критикувана за своите дълги и монотонни речи. И все пак, на митингът на ХДС през изминалия уикенд в град Варен в родната ѝ провинция Мекленбург – Предна Померания се събраха около 4 000 души. Това е едно от петдесетте събрания, които ще се състоят през следващите пет седмици до изборите на 22 септември. На събранието настоящият канцлер не спомена нищо за евентуални коалиции, но и не изключи възможна такава между ХДС и Социалистите – явление, което не е прецедент на германската политическа сцена. За последно такава управляваща коалиция бе сформирана през 2005, когато бе и първият мандат на Меркел като канцлер.

Според последни проучвания на института Емнид, цитирани от германския вестник „Франкфуртер Рундшау“, Християндемократите водят със своите 40% пред Социалистическата партия, която би събрала 24% от избирателите, ако изборите бяха този уикенд.

Подкрепи Economic.bg