Летище София обслужило с 3% повече пътници

През април софиянци пътуват най-вече в чужбина

През април летище София е обслужило с 3% повече пътници на годишна база, информират от пресцентъра на столичния аеропорт. В рамките на изминалия месец от услугите му са се възползвали общо 291 272 пристигащи и заминаващи пътници. Най-голям е броят на пътувалите по редовни международни линии – близо 270 000.

Растеж спрямо април 2011 г. регистрира и българският превозвач "България Ер" - в размер на 13%. Сред чуждестранните превозвачи с най-висок ръст се отличават турските Turkish Airlines, немските NIKILuftfahrt, австрийските Austrian Airlines, полските LOT и италианските Alitalia.

След като в началото на март тази година летище Варна възобнови обслужването на полети и пътници, през април са се стабилизирали пътуванията по вътрешни линии. До крайморските центрове са пътували общо 16 437 пасажери. Въпреки всичко това е спад с 4% в сравнение с четвъртия месец от 2011 г.

Общо 4 659 или с 40% повече на годишна база са организираните туристи, превозени с чартърни полети от и до летище София. Увеличението при самите полети е дори по-голямо – в размера на 43%. Отчетливо раздвижване се наблюдава и в бизнес авиацията, където самолетодвиженията са нараснали с 58% за разглеждания период.

Общият брой на излетелите и кацнали през април самолети на столичното летище е с 5,7% по-малък в сравнение със същия месец през миналата година. Броят им е 3 652. Спад е отчетен и при полетите по международни редовни и по вътрешни линии.

Повишили са се нивата и при карго превозите (доставките). През изминалия месец са обработени 1 282 т товарни и пощенски пратки, което представлява растеж от 2,2% в сравнение с карго обемите от април 2011 г. С 11 % са се увеличили въздушните пратки, превозвани със специализирани товарни самолети.

Междувременно, в края на месец април стартира лятната чартърна програма до набиращите популярност у нас морски курорти на Турция и Гърция, съобщават от Летище София. Тази година се очаква да бъдат изпълнени общо около 180 полета, от които 75 до Анталия, Турция, 36 полета до Бодрум, Турция, и 40 до Хераклион, Гърция.

Туристите ще бъдат превозвани от авиокомпаниите "България Ер", турските Pegasus Airlines и Sky Airlines, както и новата за Летище София холандска авиокомпания Corendon Airlines. Гръцката Astra Airlines ще изпълнява туристически полети до Генуа, Италия, и до Закинтос, Гърция, от юни тази година. През септември и октомври 2012 г. туниската авиокомпания Nouvelair планира нова дестинация до Енфида, Тунис.

Коментари: 0