Летище София с нова система за мъгла, но през 2015 г.

От аеропорта се похвалиха, че това е една от най-модерните техники за справяне с лошите атмосферни условия

392 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-късно до 2015 г. Летище София ще подмени системата си за кацане и излитане при мъгла, предаде БНТ. На аеропорта ще бъде внедрена една от най-модерните техники за справяне с лошите атмосферни условия. Такава използват някои от най-големите летища в света, сред които Хийтроу, Франкфурт и Истанбул.

От РВД смятат, че след промените Летище София ще увеличи значително капацитета си при ниска видимост. Новата система ще облекчи и работата на служителите в новата контролна кула, която в момента разчита на наземен радар.

Наскоро е бил предотвратен опасен инцидент, благодарение на бдителността на един от служителите. "Ако ние имахме тази нова система, за която говорим - A-SMGCS, много по-рано ръководител полети щеше да разбере, че самолетът не е застанал на пистата, не е пресякъл линията за разрешение за излитане на пистата, а е застанал на пътеката за рулиране. Но въпреки това, благодарение на реакцията на ръководител полети, който визуално забелязва, че фаровете на самолета светят, според него не на точната позиция, успява да го спре на време, за да не стане инцидент", обяснява Иван Дяксов, заместник-директор на РВД.

От Ръководство "Въздушно движение" уточниха, че вече е избрана фирмата, която ще произведе и инсталира новата програма. Преди да заработи официално целият екип поетапно ще премине през специален курс на обучение.

Подкрепи Economic.bg