Philips продава DVD бизнеса си на Funai

Продажбите на осветителни тела и медицинско оборудване носят все повече приходи на холандската корпорация

3584 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Холандската компания Royal Philips Electronics се съгласи да продаде бизнеса си с DVD и музикални плейъри като част от преструктурирането си. Целта на корпорацията е да се съсредоточи върху производството на осветителни тела и медицинско оборудване - бизнес направления, които помогнаха на компанията да отчете по-висока печалба от прогнозата на анализаторите. Японската Funai Electric Co ще плати 150 млн. евро в брой за подразделенията потребителска електроника на Philips, съобщи Bloomberg.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации през четвъртото тримесечие нарасна с 50% на годишна база до 875 милиона евро (1.2 млрд. долара), се казва в съобщение на базираната в Амстердам компания. Анализаторите в анкета на Bloomberg прогнозираха положителен финансов резултат от 866 млн. евро.

Бизнесът с потребителска електроника на Philips се сви през годините заради предпочитаните от клиентите продукти на конкуренти като Sony Corp или Apple Inc. Продажби на Philips са нараснали с 6.7% до 7.16 млрд. евро. Приходите от доставено медицинско оборудване се повишават със 7.1%, а тези от продажбата на осветителни тела растат с 9.2%.

В началото на декември 2012 г. Philips отнесе глоба от 313.4 млн. евро. Тогава Европейската комисия (ЕК) наложи безпрецедентните 1.7 млрд. евро глоба на 7 от най-големите компании за производство на електроника заради картел.

Подкрепи Economic.bg