Анализатори: Фед ще излее $1.14 трлн. в икономиката

Прогнозите са, че сумата ще бъде разпределена между 600 млрд. долара ипотечни облигации и 540 млрд. долара държавни ценни книжа

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще излее 1.14 трлн. долара в икономиката до края на първото тримесечие на 2014 г. Това са изчисленията на Bloomberg, като икономистите се позовават на програмата за количествени улеснения, по силата на която всеки месец се купуват ипотечни облигации за 40 млрд. долара и държавни ценни книжа за 45 млрд. долара.

Председателят на Фед Бен Бернанке още при стартирането на третата програма за количествени улеснения (QE3) се закани да налива пари, докато заетостта не достигне "устойчиво" ниво. За икономистите устойчивото ниво е 7.8% безработица, но според тях програмата на Бернанке няма да помогне за създаването на нови работни места през тази година.

Фед по принцип дава доста по-оптимистични прогнози за икономиката на САЩ, отколкото икономистите. От Федералната комисия за отворени пазари (FOMC) очакват ръстът през тази година да достигне 3%, докато анализатори и икономисти смятат да оптимистична прогноза 2%.

"Икономиката няма как да генерира икономически растеж над 2%, заради трудната среда, предизвикана от вдигането на данъците и слабия глобален растеж", коментира Ерик Грийн от TD Securities.

При първата програма за количествени улеснения (QE1), която беше стартирана през 2008 г., Фед изкупи ипотечни облигации на стойност 1.4 трлн. долара и ДЦК за 300 млрд. долара. При втората програма, започнала през 2010 г., бяха изкупени ДЦК на стойност 600 млрд. долара.

Засега не е ясно колко дълг ще бъде изкупен при настоящата програма, но според анализаторите сумата от 1.14 трлн. долара ще бъде разпределена между 600 млрд. долара ипотечни облигации и 540 млрд. долара ДЦК.


Подкрепи Economic.bg