Летище „Варна“ с нов пътнически терминал

Капацитетът на Терминал 2 е три пъти по-голям от

4535 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

На летище "Варна" вече работи втори пътнически терминал. Той беше открит днес от министъра на транспорта Данаил Папазов, в присъствието на образователния министър Анелия Клисарова, главният изпълнителен директор на "Фрапорт Алета" Фрейн фон Масенбах, представители на местната и централната власт и др.

"Нашият град вече има едно модерно европейско летище, което предлага качествени услуги на потребителите, красив и съвременен интериор", коментира Папазов.

Инвестицията в строителството на терминала възлиза на над 75 млн. лв. Той е построен за около 20 месеца на 20 000 кв. м. Площта за обслужване на пътници е около 3 пъти по-голяма от тази на стария терминал.

Транспортният министър уточни, че проектирането и постояването на двата нови терминала - в Бургас и Варна, струва над 150 млн. лв. "След построяването им, новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава", каза министър Папазов. Според него това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети - инвестиция от 40 млн. лв.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение като предстои и неговото откриване.

Подкрепи Economic.bg