„Литекс Комерс“ иска да купи гръцки захарен завод

По информация на вестник Kathimerini четири компании кандидатстват за 82.33% от капитала на Hellenic Sugar Industry, една от които е българският холдинг на Гриша Ганчев

428 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ловешкият холдинг "Литекс Комерс", собственост на Гриша Ганчев, кандидатства за придобиване на 82.33% от капитала на гръцкия захарен завод Hellenic Sugar Industry, пише гръцкият вестник Kathimerini. Според изданието победителят в наддаването ще бъде разкрит до края на месеца.

Пакетът акции, който се продава, е собственост на държавната земеделска банка ATEbank. Според Никос Марантос, специален ликвидатор на Hellenic Sugar, фондовите пазари са уведомени в четвъртък, че "в рамките на тръжната процедура, банката е получила валидна обвързваща оферта от няколко компании". Това са френската Cristal Financiere, полската Krajowa Spolka Cukrowa, българската "Литекс Комерс" и сръбската Sunoko.

От изнесената информация, става ясно, че купувачът ще трябва да поеме ангажимента да запази работните места и да продължи производството в завода. Hellenic Sugar Industry разполага, които са разположени в Северна Гърция.

Подкрепи Economic.bg