„Лукойл” искала да отстрани Ваньо Танов

Директорът на Агенция „Митници” обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка и действа под натиск при образуването на делото срещу него

6422 ~ 2 мин. четене

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка, и че се действа под натиск на „Лукойл” при образуването на делото срещу него. То е по обвинение за непредумишлено разгласяване на държавна тайна и започна тази сутрин в Софийски градски съд (СГС), предаде БНР. 

Аргументът на Танов е, че „Лукойл” е искала да го отстрани от Агенция „Митници” чрез това дело, което, ако завърши с някакво наказание за него, би предполагало той да бъде лишен от достъп до класифицирана информация и съответно да не може да изпълнява функциите си като шеф на „Митници”. 

Повече аргументи и повече детайли около своето убеждение, че е поръчан от „Лукойл” на прокуратурата, Ваньо Танов обеща да даде, когато делото приключи. Той спомена, че има да разказва интересни неща около още два случая, единият от които е СРС-тата, по които, прокуратурата не можа да свърши нищо, поради невъзможност да докаже дали те са автентични или не.

В своето обяснение, което сам пожела да даде по делото, Танов каза, че не е разгласявал класифицирана информация, а публична, която може да бъде открита както на страницата на европейския вестник, където става дума за ангажиментите на всяка държава да осигурява необходимите резерви от горива в случай на нужда за друга държава, така и на български сайтове, тъй като според него това е публична информация, не класифицирана. Оповестяването на едно число също не може да бъде разгласяване на класифицирана информация. В съдебна зала той смята, че обвинението е несъстоятелно, а в извънсъдебна – че обвинението е поръчково.

От прокуратурата категорично отхвърлиха обвиненията на Танов и казаха, че не работят по поръчка и че дори и това, което са чули в съдебната зала, не ги е разколебало в убеждението си, че той неумишлено е разгласил държавна тайна в интервюто си по БНТ и, че смята, че ще успеят да го докажат в рамките на процеса.

Процесът продължава на 5 юли с разпит на шефа на Държавния резерв, срещу който Ваньо Танов реагира, тъй като бил съставил акт на Държавния резерв за над 1 милион лева и смятал, че шефът му Станимир Пеев ще е пристрастен, както и с две вещи лица.

Подкрепи Economic.bg