МФ набра 1,23 млрд. лв. за гарантиране на банковата ликвидност

Петмесечните облигации са със средна годишна доходност от 0,83%

Снимка: Архив

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв., съобщават от ведомството. Подадените поръчки са надхвърлили предложения обем, а средната годишна доходност е била 0,83%.

Близо 90% от емисията са записани от банки, а 10,3% от други инвеститори - пенсионноосигурителни фондове, застрахователи и гаранционни фондове.

Финансирането представлява първи транш на ликвидния буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от емисията са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловната подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, посочват от министерството.

От институцията заявяват, че предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната са довели до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и са възстановили доверието на гражданите в системата. Още в рамките на понеделник - 30 юни, е отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България.

"Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея. По-рано днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас", се казва още в съобщението на финансовото министерство.Подкрепи Economic.bg